ADVICE AND NEWS

KAJ JE POMEMBNO VEDETI, ČE ŽELITE PODEDOVANO NEPREMIČNINO PRODATI?

27.10.2022
Mnogokrat dedujemo takrat, ko smo že uredili svoje bivanjske probleme in nam je nepremičnina preprosto odveč. Hkrati pa nam je jasno, da zidovi niso ljudje in, da bo nepremičnina, v kolikor se je ne bo vzdrževalo, propadala z leti ter zgubljala na vrednosti. Zato sklenemo, da jo bomo prodali. Kaj je pred tem pomembno vedeti?

KDAJ SE JE POTREBNO INFORMIRATI

Z zbiranjem podatkov pričnite že ko ste obveščeni, da je proces dedovanja v toku. Saj je veliko zadev pomembno vedeti, že pred prvim obiskom sodišča, da ne bi naredili napak, ki bi vam proces zakomplicirali ali vas zelo drago stale.

 

KDO SO DEDIČI

Pravila o dedovanju določa Zakon o dedovanju, ki natančno razloži načine dedovanja (z oporoko in brez), zakonite dediče, nujne deleže in vse ostalo. Kdo so dediči  zakoniti ali z oporoko je potrebno vedeti, saj bodo vsi ti ljudje ves čas obveščani o postopku, tudi če so se dediščine morebiti odrekli. Če so te ljudje v tujini, pa to še dodatno zakomplicira proces.

 

KAJ SE DEDUJE , KAJ JE VREDNOST DEDIŠČINE in KAKŠNI STROŠKI NASTAJAJO 

Zmotno je prepričanje, da je dedovanje zgolj proces, kjer nekaj dobiš. Prav tako ta proces vleče za seboj obveznosti. Pomembno je vededeti, kakšni so ti stroški vsaj okvirno in jih razumeti ter biti obveščen kaj s seboj nosijo. Nismo strokvnjaki s tega področja, smo pa velikokrat sogovornik našim strankam, ki želijo podedovano nepremičnino prodati. Tako, da tukaj vam lahko iz primerov  povemo, da je potrebno poznati vrednost dediščine, posebej nepremičnin še pred pričetkom dedovanja in, da s tem podatkom ni smiselno manipulirati, saj morebiti res plačate nižjo takso za dedovanje, vas pa pri prodaji doleti bistveno višji kapitalski dobiček.

 

KAKO POTEKA PROCES

Sicer je to proces, ki ga sproži država po smrti zapustnika. Ampak je pomembno vseeno vedeti, kako ta proces poteka in kako lahko z lastno sodelovanostjo pripomorete, da proces ne traja dolga leta. Poleg izredno priporočene želje po informiranosti o poteku, točnih podatkih, ki jih posredujete naprej, priporočamo tudi to, da se pozanimate kakšni so roki in pogoji, ko nek sklep, odločitev postane pravnomočna in, da znate presoditi, če je bolj smiselno se odpovedati pravici do pritožbe ali počakati na iztek procesa.

 

VZDRŽEVANJE NEPREMIČNINE MED PROCESOM DEDOVANJA...DO PRODAJE

Kot je bilo že omenjeno dedovaje s seboj prinese tudi obveznosti. In ena od teh je tudi plačevanje nujnih obratovalnih stroškov za nepremičnino v času dedovanja (ki lahko traja več let) ali celo do prodaje (tudi celo desetletje) in te stroški so pogosoto na koncu jabolka spora. Zato je smiselno že v štartu se dogovarjati kaj so nujni obratlovalni stroški in kaj so nujno potrebne investicije, ki pripomorejo k tem, da nepremičnina ne izgublja na vrednosti in na kakšen način se bodo te stroški plačevali.

 

Z veseljem vam vam pomagamo podedovano nepremičnino prodati in vas na pomembne vidike glede prodaje in vzdrževanja obvestiti že v času, ko ste še v procesu dedovanja. Prav tako se lahko že v času dedovanja pogovorimo o okvirni oceni tržne vrednosti. Za pomoč na področju Osrednje Slovenije nas pokličite na: 040 620 631,  za pomoč na področju Dolenjske regije in Bele krajine nas pokličite na: 041 643 340. Za pomoč pri vzdrževanju podedovanih nepremičnin pa smo vam na voljo na telefonski številki: 040 935 415

 

 

Tekst: Maja Piljić

Slika: Photo by Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/elderly-man-sitting-on-the-bed-holding-a-picture-frame-8057101/