ADVICE AND NEWS

NA KAJ JE POTREBNO BITI POZOREN PRI PRVEM OGLEDU NEPREMIČNINE?

22.01.2020
Poleg splošnega vtisa je potrebno biti pozoren na:

Prisotnost/ odsotnost vlage v stavbi in v kletnih prostorih Vlago poleg vidnih sledov na stenah-vlažna stena, odstopanje ometa, plesen,..., zaznaš tako, da jo tudi zavohaš. Rumeni fleki, niso nevarni, ker pomenijo, da se je vlaga že posušila. Ko lastnik reče, da je sosedu puščal pralni stroj in imajo zato flek na steni, bodite pozorni, da je ta flek zares rumen, kajti to pomeni, da se je vlaga že posušila in da ne gre za nekaj svežega ter nevarnega in da je problem zares rešljiv samo s pleskanjem sten. Posebej trdovratna težava je kapilarna vlaga, gre za vlago, ki je posledica, slabe izolacije plošče, oziroma vlaga, ki jo stavba vleče iz zemlje. Če se zanimate za hišo oziroma za atrijska ter pritlična stanovanja je izjemno potrebno biti pozoren na kapilarno vlago, ki je naknadno zelo težko rešljiv problem. Zato je dobro pregledati kletne prostore. Kletne prostore tudi nasploh stranke velikokrat izpustijo pri ogledih, češ da so vse kleti iste. Med tem ko kletni prostori zares nosijo veliko informacij o stanju stavbe.

Stanje strehe Stanje strehe je velikokrat težko zares preveriti. Lahko, pa ga preverite z vprašanjem: »Kdaj je bila streha menjana?« Morda, takrat ko gre za resen interes tudi povprašate o obstoju računa ter garancije za strešne kritine.

Stanje izolacije Poleg vidne prenove izolacije, lahko izolacijo preverite tudi s trkanjem. Če stena ima izolacijo, bo slišati votel zvok. Kar ni odveč preveriti, kajti veliko blokov se odloči stavbo zgolj prebarvati, kar nepoznavalca lahko hitro zavede.

Stanje oken Tudi kot laik lahko pridobiš splošno sliko o kakovosti oken. Čeprav je veliko specifik. Veljajo 2 pravila, ki temeljijo na zdravi kmečki pameti: 1. debelost oken določa kakovost 2. Večje kot je okno večja je izguba energije in so potrebna bolj kakovostna okna.

Stanje elektro inštalacij in drugih inštalacij Tudi pri elektro in drugih inštalacijah morate računati na zaupanje in pravilne informacije s strani lastnika. Vam pa bo izjemno prišel prav podatek, ki ga boste pridobili z vprašanjem: Ali ste menjali elektro in druge inštalacije ali so še prvotne?« V primeru, da vam lastnik odkrito pove, da so inštalacije prvotne, se morate zavedati da jih boste morali v kratkem zamenjati.

Vrsta ogrevanja in stanje peči/ radiatorjev Pomembno je vedeti, na kakšen način se nepremičnina ogreva in v kakšnem stanju je peči ter radiatorji ter koliko so stari, kajti s starostjo izgubijo na moči.

 

To so le navodila za dober osnovni, prvi ogled nepremičnine. Pred nakupom nepremičnine predlagamo še bistveno podrobneje preverjanje nepremičnine.

AVTOR: Maja Piljić