ADVICE AND NEWS

KAKO NA PRODAJO PRIPRAVITI NEPREMIČNINO, KI JE RES V SLABEM STANJU NA PRODAJO? KAKO ZAČETI?

22.01.2020
Lažje je za prodajo pripraviti nepremičnino, ki je bila v uporabi in je redno vzdrževana. Takšna nepremičnina potrebuje manjše spremembe. V kolikor se spravljate, dati v prodajo nepremičnino, ki dolgo ni bila deležna pozornosti, vzdrževanja in je služila zgolj kot odlagališče odvečnih stvari, npr. ste podedovali hišo, ki ste jo pred tem vsi uporabljali za odlagališče, ali kaj podobnega, je stvar nekoliko težja. Je pa priprava take nepremičnine za prodajo nujno potrebno, saj nihče ne bo kupil odlagališča odvečnih stvari. Ljudje čisto zares kupujejo dom/potencialni dom in ne zgolj opeke. Poglejmo, kako bi se jaz lotila takšnega projekta:

1. PRAZNJENJE PROSTOROV

Iz hiše iznesite vse stvari na dvorišče (v stanovanju jih vse dajte v največji prostor, v dogovoru s sosedi tudi v hodnik ali skupne prostore) in jih pri tem že sortirajte v različne kupe: npr. Za zažgati, za peljati na odlagališče, vrči v smeti, stvari za v dnevno sobo, stvari za v kuhinjo, stvari za v otroške sobe, stvari za shrambo.... Izpraznite prostore v popolnosti. Če izpustite ta korak se bodo prostori še kar dušili v obilici stvari in se boste vrteli v začaranem krogu ter stvari pomikali iz enega kota v drug in si delali dvojno delo. Zato predlagam, da prostore V CELOTI izpraznite stvari, ki so premične. Nekoga zadolžite, da stvari na kupu za zažgati zažge, za odpeljati odpelje na odlagališče. Rešite se odvečnih stvari. Nato...

 

2. POČISTITE POVRŠINE

Počistite, posesajte, pometite tla, počistite okna. Olupek, ki vam je ostal temeljito očistite. Prednost tega je, da je prostor prazen, je v tem, da se prah ne bo dvigoval in vam se preselil na druge predmete. Prazen prostor boste najlažje učinkovito temeljito očistili. Uporabite močna klorirana čistila. Preverjeno lahko na umazane pipe nanesete zobno pasto, pustite malo delovati in jo nato le s krpico spolirate stran, pipe se bodo svetile kot nove. Prav vam bo prišla tudi soda in alkoholni kis, k vami bodo učinkovito pomagali očistiti vašo kuhinjo in pečico.

 

3. VNAŠANJE STVARI IN ZAKLJUČEK

V čiste prostore vnesite stvari. Smiselno. Prostor uredite, kot da bi bil v kratkim v uporabi, na način, da služijo bivanju. Vse predmete dajte v tiste prostore kamor sodijo: predmete za kuhinjo v kuhinjo, dekorativne zadeve (preproge, dodatke) smiselno in po barvah porazdelite po prostorih kamor sodijo.  Stvari po tem obrišite prahu in poskrbite za »final touch«.

 

V kolikor potrebujete pomoč pri pripravljanju nepremičnine na prodajo, smo vam z veseljem na voljo. Pokličite: 040 620 631.

AVTOR: Maja Piljić