ADVICE AND NEWS

V VAŠIH DOMOVIH JE STRUP, KI LAHKO ŠKODI ZDRAVJU VAS IN VAŠE DRUŽINE

22.01.2020
Ali veste, da je v tapetah iz 80.tih lepilo iz azbesta? Ali veste, da bloki na Bratovševi ploščadi in še marsikje, imajo pod balkonom na zunanji strani stare azbestne plošče in jih niso odstranili, ampak samo vdelali v fasado? Ali veš da v starih linolejih in lepilu za parket je azbest? Ali veste, da je azbest bil množično uporabljen v naših domovih na sto in en način, preden so ugotovili, da je strupen?

Ste tudi vi mislili,  da je azbest zgolj tista grozna kritina, ki smo jih na koncu starega tisočletja vsi odpeljali na odpad, ko se je začelo šušljati, da je strupena in ga več ni? Temu ni tako!! Azbest je lahko zelo blizu vas in lahko škodi vašemu zdravju!

KAJ JE AZBEST?

Nisem kemik in se ne bom spuščala v to kakšni mineralni delci so azbest, za kakšen material gre. To za nas laike niti ni pomembno. V glavnem je to baje sila praktičen gradbeni material, ki je zaradi svoje uporabnosti in dobrih lastnosti (Zgori baje šele nad 300 stopinj) bil v enem delu naše zgodovine izredno razširjen. Vse dokler niso ugotovili, da je strupen in zelo nevaren za naše zdravje. Ta hudič naj bi bil po neuradnih podatkih in glede na leto izgradnje stavb ter količine pridelanega azbesta v Sloveniji, še danes prisoten v več kot 50 % slovenskih domov. Pridelali in uporabili smo ga v groznem številu ton.  V veliki meri je še vedno prisoten v naših domovih. V kolikor živite v nepremičnini zgrajeni pred letom 1996,  ko je v Sloveniji prišlo do zakonske prepovedi uporabe in izdelave azbesta, je že hudič! :) Beri naprej!

 

KDAJ JE AZBEST NEVAREN?

Sam po sebi naj material ne bi bil nevaren. Nevarni so njegovi majhni delci, ki vstopajo v pljuča in na dolgi rok povzročajo resne bolezni dihal, ki so lahko celo smrtno nevarne. Torej azbest ni nevaren sam po sebi, v kolikor ne drezamo vanj, ampak je problematična obdelava materiala in njegova dotrajanost, ko material začne razpadati. Pomembno je odstraniti vse dotrajane materiale. Prav tako obstaja velika nevarnost, da v času prenove stare nepremičnine poškodujemo mesto, kjer je vgrajen azbest in se izpostavimo resni nevarnosti in ogrozimo naše zdravje. Če bo ta odstavek vsaj enega izmed vas spodbudil, da pri prenovi stare nepremičnine natakne vsaj masko (še boljše dve, eno na drugo :)), ki jo je sunil v Zdravstvenem domu in otroke v času prenove odselil k babici in dedku, bom dosegla svoj namen. :)

 

KJE LAHKO NABAŠETE NANJ?

Najpogostejše je vgrajen v stene , stope in strešno kritino (Tiste grozne, tanke, valovite salonitne plošče. Če se jih še niste odpeljali, je še vedno čas. Bolje pozno kot nikoli.).​ Na delce azbesta pa je mogoče naleteti tudi v vodovodnih ceveh in keramičnih ploščicah, izolaciji, žlebovih, betonskih ploščah, v izolaciji cevi, v tesnilih, v vilnilnih ploščah in lepilu zanj, tesnilnih masah, v gradbenih smolah, različnih lepilih, v starih barvah in premazih, predelnih stenah, v filtrih vodnjakov, ventilacijskih ceveh, v ploščah za oblaganje fasade, v azbestnem izolacijskem ometu, celo v starih koritih za rože,  obstaja celo azbestna malta in opeka, Skoraj ga je mogoče zaslediti v vseh gradbenih materialnih izdelanih v sredini 70, do konca 80. let, ko so zmanjšali uporabo tega materiala, a ne opustili, vse do 1996, ko je v Sloveniji zakonsko prepovedan.

 

V kolikor potrebujete pomoč pri vzdrževanju ali vodenju prenove vaše nepremičnine smo vam z veseljem na voljo. Pokličite na številko: 040 935 415.

 

AVTOR: Maja Piljić