ADVICE AND NEWS

KAKO SE SOOČIT Z DEJSTVOM, DA JE DOM POSTAL PREVELIK?

15.05.2020
Najprej začnimo s tem, da vas razumemo. Vemo, da ste svoje gnezdo gradili srčno, z veliko ljubezni za svojo družino in zares težko je vsa ta čustva spakirati v škatlo. S stvarmi je lažje. Čustva pa so intezivna in zato vemo, da je korak vse prej kot lahek. Ampak morate vedeti, da je starejše hiše/velika stanovanja vse težje in težje vzdrževati. Upati, da se bo kater od otrok kdaj vrnil, je nesmiselno. Najbolj racionalno je, da nepremičnino prodate in zamenjate za manjšo. Korak bo težek, ampak bo na koncu pomenil izboljšanje vaše kakovosti življenja, več prostega časa in obvladljivejši vsakdanjik.

Z DEJSTVI NAD ČUSTVA

Najprej morate pri sebi sprejeti odločitev in racionalno pogledati na situacijo. Včasih se je gradilo hiše za več generacij, zdaj pa se je v prvi vrsti treba sprijazniti s tem, da si mladi tovrstnega sobivanja ne želijo. In ne samo vaši! Vsesplošen trend je, da gredo mladi raje v majhna stanovanja v mestu, kot pa, da sobivajo na obrobju. Prav tako je verjetno ogromna nepremičnina prevelik zalogaj za par/eno osebo tako finančno, kot z vidika vzdrževanja, dela in skrbi. Ker je likvidnost na trgu nepremičnin dobra in je še vedno več povpraševanje kot ponudbe, je še vedno pravi čas, da nepremičnino prodate in zamenjate za manjšo.

KAKO NAPREJ?

Najprej je potrebno preveriti ali ima nepremičnina urejeno pravno stanje in vso potrebno dokumentacijo, ki je potrebna za prodajo po novi gradbeni zakonodaji.  Pred vsem je od 1.6.2018 precej spremenilo glede prodaje hiš in vikendov, glede na čas ko ste morebiti vi kupovali/gradili hišo. Neurejene zadeve pa lahko vaše potencialne kupce že v začetku odvrnejo od nakupa vaše nepremičnine.

Da bi nepremičnino uspešno prodali prav tako morate poznati nepremičninski trg. Predvsem je tudi potrebno s strokovnjakom z nepremičninskega področja pregledati nepremičnino in ugotoviti kaj so opcije, da take, predimenzionirane nepremičnine čim bolj približate pravi ciljni skupine. Prav gotovo je potrebno pazljivo nastaviti ceno, izbrati ciljno skupino, kanale oglaševanja ter poiskati vaši situaciji najbolj primeren način trženja nepremičnine. Morebiti pride tudi v poštev kakšna druga rešitev delitve nepremičnine na več delov v kolikor to dopušča prostorski plan Občine ali kaj podobnega.

Neustrezna postavitev cene in načina trženja lahko pripelje do tega, da vaša nepremičnina predolgo stoji na nepremičninskih portalih in jo psihološko razvrednotite, to pa lahko časovno zamakne prodajo vaše nepremičnine in negativno vpliva na končno ceno, ki jo vaša nepremičnina doseže.

POVEZANI POSLI

Prav tako vam bo dober nepremičninski posrednik sočasno poiskal nekaj optimalnega za naprej, v kolikor še nimate izbrane svoje naslednje nepremičnine ter vam tako čim bolj olajšal ter uskladil prehod iz ene v drugo nepremičnino. Pri čemer bo drugi posel opravil po  konkretno znižani  ceni.

ZAKLJUČEK

Čeprav je tovrsten premik več kot čustveno zahteven, boste z ustreznim strokovnjakom z nepremičninskega področja maksimalno razbremenjeni vseh skrbi in boste varno, ter hitro zamenjali svoje bivanjsko okolje, svojo staro nepremičnino pa prepustili novim uporabnikom, da v njo zopet vnesejo življenje, otroški smeh in, da velika nepremičnina, namenjena družinam, spet dobi svoj prvovrsten namen.

 

Za pomoč pri prodaji nepremičnine na področju Osrednje Slovenije smo vam na voljo na telefonski številki: 040 620 631 in za področje Dolenjske regije pa na številki: 041 643 340.

 

AVTOR: Maja Piljić