ADVICE AND NEWS

NA KAJ JE POTREBNO BITI POZOREN KO KUPUJEŠ ZEMLJIŠČE?

09.12.2020
Direktor enega znanega ameriškega podjetja je zapisal: NAJBOLJŠA INVESTICIJA NA ZEMLJI JE ZEMLJA!

Zemljišče je dobra naložba, saj bodo ljudje vedno potrebovali dom. Je pa potrebno pri izbiri investicijskega zemljišča bolj kot pri kateri koli drugi naložbi v nepremičnine iti v globino in predvideti vse detajle. Saj se pri tej naložbi kot laik najlažje zapleteš v težave. Tudi, če nepremičninsko področje že nekoliko poznate, je potrebno izbirati prave korake, da bi se izognili obžalovanju. Predvsem je treba biti pozoren na sledeče stvari:

  1. LOKALNE POSEBNOSTI

Pri zemljišču bolj kot pri kateri koli nepremičnini potrebno biti pozoren na posebnosti mikrolokacije, saj teh v večini ne morete spremeniti ali omiliti. Pri tem je potrebno vzeti v obzir, da so internetni viri izredno omejeni in včasih tudi zavajajoči. Največ informacij posredujejo lokalni ljudje in lokalni strokovnjaki. Najboljši uvid v vse skrite informacije dobite s poglobljeno raziskavo na terenu. Morda vsaka, na prvi pogled donosna naložba, to v resnici sploh ni in boste z njo imeli same težave. Zagotovo je pred nakupom zemljišča potrebno opraviti široko in obsežno raziskavo.

  1. OMEJITVE

Bolj kot to kar se sme, je včasih pomembno vedeti, kaj se ne sme in kateri so dejavniki, ki vplivajo na potek dogodkov. Torej kaj so glavne karakteristike zemljišča in kako bodo le ti vplivali na potek. Med vsemi ocenami tržne vrednosti je najtežje oceniti pravo tržno vrednost zemljišča. Kajti poleg komercialnih dejavnikov (lokacija, velikost, dosežene cene v tem mikrookolju), so pomembni tudi drugi tehnični dejavniki in omejitve.

  1. POVEZAVE

Ali je dostop do nepremičnine urejen? Ali do njega vodi asfaltirana cesta? Je ta dostop javno dobro? Kako daleč so pomembne prometne povezave? Niso vsi dostopi v naravi tudi dostopi, ki pravno zadostujejo.

  1. SPORI GLEDE ZEMLJIŠČA

Glede zemljišč lahko nastaja veliko sporov. Najbolj znani in slovenska posebnost so, prav gotovo, spori glede mej. Tudi če se vam zdi, da zemljišče poznate in veste kje je meja, se vam lahko zgodi, da sosed dokaže, da ima pravno podlago za priposestvovanje določenega dela zemljišča, kaj šele če kupujete zemljišča, katerih okoliščine ne poznate.

Kako je z vodnimi pravicami? Tudi pri tem koraku je potrebna temeljita raziskava, kajti tudi tukaj vsako, na videz čisto, zemljiško stanje ni tudi optimalno tržno stanje. Prav zaradi tega, se je dobro posvetovati pred nakupom z nepremičninskim posrednikom.

  1. PROCESI GLEDE PRODAJE

Poznamo več vrst zemljišč, namenske rabe, poznamo različne značilnosti zemljišč ter različne karakteristike zemljišč, vse to vpliva na potek prodaje ali nakupa zemljišč. Tudi tukaj so vam nepremičninski posredniki lahko izredno dobrodošla pomoč, saj te postopke poznajo in vas skozi proces lahko vodijo varno.

  1. POGLED V PRIHODNOST

Mogoče to, da bo v bližini zemljišča, ki ga kupujete v prihodnje nastalo smetišče, azilni dom ali velika samopostrežna avtopralnica delujoča 24/7, se bodo spreminjale bistvene karakteristike področja…ni nekaj kar je neznano. Morda samo vi nimate te in tej podobnih informacij ter bi se lahko težavam izognili z najemanjem lokalnih strokovnjakov.

  1. SKRITI STROŠKI

Zemljišče je nepremičnina, ki ima največ skritih stroškov. Poleg stroškov dokumentacije in procesov so tudi tukaj stroški ureditve okolice, povezav, dostopov,…ki pa znajo biti, predvsem, vse prej kot nedolžni in majhni. Dobro je povprašati čim več oseb, ki imajo jasen vpogled v to.

Zagotovo so nepremičninski posredniki osebe, ki vas lahko varno peljejo čez proces nakupa vaše nepremičnine in vam podajo relevantne informacije, glede posebnostih ter vas, glede na potrebe, ustrezno napotijo na druge strokovnjake.