SAVJETI I NOVOSTI

KAKO OPREMITI INVESTICIJSKO STANOVANJE?

22.01.2020
Opažam, da se zatakne pri tem, kajti investicijska stanovanja po navadi kupujejo ljudje, ki največkrat nikoli niso bili v čevljih najemnikov. Sama tudi nimam bogatih izkušenj kot najemnik. V najemu sem živela samo v študentskem času in v takrat sem zamenjala bore malo najemodajalcev, dva. Zato verjamem, da bi kak posameznik z bolj bogatimi izkušnjami z najemom napisal še boljše napotke za najemodajalce, ampak kot nepremičninski agent pokrivam še dodaten zorni kot, zato verjamem, da bo napisano koristilo.

KDO JE CILJNA POPULACIJA?

Pri investicijskih stanovanjih izbor ciljne skupine ni za pustiti naključju. Dobro preštudirajte za koga je lokacija, kjer ste kupili stanovanje, aktualna in potem v skladu s tem opremite nepremičnino. Bolj kot boste dihali s potencialnimi najemniki, večjo najemnino boste dosegli in bolj bodo vaši najemniki zadovoljni. Kar bo pomenilo, da boste imeli čim manj mesecev, ko je nepremičnina prazna in ne koristi namenu investicije.

 

KAJ JE POMEMBNO ŠTUDENTOM?

Študentje ne rabijo dnevnih sob in ne vem kakšnega prostora za druženje. Dovolj bo že bivanjska kuhinja. Dnevna soba ni odveč, ampak študentu je bolj pomembno, da jih je noter čim več, da so stroški čim manjši, da čim manj obremenjujejo starše.  Zato je pomembno pri nakupu stanovanja gledati na to, da je kuhinja prostorna, da ne gre zgolj za kuhinjsko nišo in da se da dnevni prostor spremeniti še v dodatno spalnico. Čeprav so študentje populacija z največ tolerance in prenesejo tudi to, da sta 2 ali celo 3 v sobi, bodo izjemno cenili v kolikor boste prostor tudi v tem primeru smiselno razporedili in jim priredili vsaj delno občutek, da imajo svoj kotiček. Za to so idealne različne pregrade, kvadratne poličke, španske stene. Čeprav lahko v sobo namestite več študentov, se morate zavedati, da bo takrat zaslužek višji, ampak fluktuacija in rizik po neizpolnjenosti kapacitet višji. Zato je optimalno v 3-sobnih stanovanjih največjo sobo prirediti in v njej umestiti 2 študenta (max 3), ostali dve, manjši oddajati kot sobe in ne kot ležišča. Študentje, ki najemajo sobo so bolj lojalni najemniki (tudi manj denarno občutljivi). Kajti med študenti, ki skupaj sobivajo v sobi so pogostejši prepiri, kar vpliva na počutje in željo na odhod. Študentje z lastnimi sobami so bolj "odporni" na prepire med cimri. Študent potrebuje 3 stvari: Mizo + stol, posteljo in omaro. Gre za najbolj praktično populacijo. Ker je to obdobje, ko kdo občasno prespi pri tebi boste veliko pripomogli k zadovoljstvu, če postelje ne bodo široke samo 90 cm. 120 cm široke postelje so idealne za občasna nočna druženja. 140 cm bi pomenilo, že možnost, da v stanovanje dobite "najemnike", ki jih ni v pogodbi. Torej 120 cm široke postelje so za to ciljno skupino optimalne.  :)  Ne boste pa zgrešili tudi z 90 cm, saj so prišli v Ljubljano študirati mar ne? :)

 

KAJ JE POMEMBNO MLADIM ZAPOSLENIM?

Mladi zaposleni so malo bolj zahtevna ciljna skupina. Te bodo skoraj po pravilu zahtevali svojo sobo. Svoj pri samostojen zaslužen denar močno cenijo. Za svoj denar bodo zahtevali optimum. So bolj lojalna in premišljena ciljna skupina, kajti menjava bivališča je v času, ko gradiš kariero sila otežujoč proces. Ni ti v interesu pogosto menjati najemodajalca. Zato poiščeš solidno opremljeno stanovanje ali sobo za pošteno ceno. Ta ciljna skupina od pohištva rabi enako kot študentje: Mizo+ stoli, omaro in posteljo. Tukaj postelja skoraj  mora biti široka vsaj 120 cm. Tudi, če postavite postelje široke 140 cm lahko dosegate višje cene najema, saj sobe lahko oddajate mlademu zaposlenemu paru. Ali mlademu zaposlenemu, ki ima rad družbo in bo za to odštel več denarja. Kar  je boljše kot če bi oddajali ležišča. Prav bo prišel kak kavč ali komplet za sedeti za balkon. Ta ciljna skupina ima že manj časa za sprostitev zunaj svojega doma in bo iskala nepremičnino, ki ima vsaj majhen kotiček namenjen sprostitvi. Cenili bodo, v kolikor boste v sobe namestili še kak počivalnik in TV sprejemnik.

 

KAJ JE POMEMBNO VSEM OSTALIM NAJEMNIKOM in pri najemu?

Na najemniškem trgu se hote ali ne hote znajde tudi veliko ostalih skupin (mlade družine, mame samohranilke, diplomati, tujci zaposleni v Sloveniji, starejše osebe, ločenci... ), ampak za ostale ciljne skupine se ni smiselno v naprej pripravljati. Ker je verjetnost, da vas doleti prav ta ciljna skupina ni tako velika kot pri prej navedenih. Po statistiki imajo baje tisti, ki oddajajo nepremičnino v Rožni dolini in Trnovem večjo verjetnost, da bodo dobili v najem diplomate. Ampak v tem primeru se je tudi nesmiselno v naprej pripravljati, ker bi bilo nerodno, da stanovanje opremite za diplomate, dobite pa not študente.:)  Študentje so verjetno enako prisotni v obeh omenjenih območjih Ljubljane, čeprav popularen častnik, ki je pred kratkim pisal o tem ni primerjal teh podatkov. Bi bilo pa zagotovo za primerjati preden greste v nakupe opreme z idejo, da bodo vaši bodoči najemniki diplomati.:)

 

Glede najema je ne glede na najemnike (kot pri vsem v življenju) potrebno loviti ravnovesje. Dam- Daš. Jaz ti dam solidno stanovanje in ni mi mar za tvoje potrebe, ti pa mi za to plačaš pošteno, tržno najemnino in to ob roku. Ne smete imeti slabe vesti zaračunati tržno ceno, kajti ljudje, ki se pritožujejo nad razmerami na najemniškem trgu imajo še vedno možnost kupiti svojo nepremičnino, spoznati kako je plačevati davek od najema, urejati vse zadeve, kaj je davek na premoženje,..in ugotoviti, da tudi te čevlji niso tako udobni kot se z njihovega zornega kota zdijo.

 

Tudi glede pohištva, vso pohištvo ne rabi biti glanc novo. Tudi na tem področju lovite ravnovesje- npr. rabljem soliden okvir, dobre nove vzmetnice. Z belim pohištvom ne boste zgrešili, kajti ni vam potrebno kupovati vse v kompletu, ampak lahko skombinirate več kosov iz akcijske ponudbe. Včasih so tudi te kompleti spalnic sila poceni in pridejo prav za mlade zaposlene,.. Potrebno je le imeti občutek za opremljanje, občutek kdaj se splača kupiti drago ter v katerih primerih poceni nakup postane drag nakup  in takrat lahko z malo denarja smiselno in lepo opremite, da bo videti smiselno in kakovostno. Najemniki pa zadovoljni dooolgaa letaaa.

 

V kolikor ste v fazi, da šele razmišljate o nakupu investicijske nepremičnine, vam z veseljem pomagamo poiskati najboljšo možno investicijsko nepremičnino na trgu v okviru vašega proračuna. Obstoječim lastnikom investicijskih nepremičnin, ki jim ukvarjanje z najemniki vzeme preveč časa, pa smo po UGODNI ceni na voljo za vodenje najemov.  Za več informacij pokličite: 040 620 631.

AVTOR: Maja Piljić