Nasveti in novice

KAJ IMATA SKUPNEGA IZBIRA NEPREMIČNINE IN FREUD?

22.01.2020
Kaj ima nakup nepremičnine, opremljanje nepremičnine, postavitev prostorov itd. opraviti s Sigmundom Freudom? Vsi ste že kdaj slišali strah vzbujajoč stavek: Da v svojih partnerjih iščemo svoje očete/mame? Da vzorce, vedenje ali dejanja nevede vlečemo iz tega, česar smo bili vajeni? Prav te povezave so se mi porajale na terenu, ko sem opazovala, kako želje in sprejemljivo/ nesprejemljivo oblikuje nepremičnina v kateri ste kot otrok živeli. In po parih ogledih se mi skoraj zdi, da bi lahko narisala (ko bi le znala:)) domačo hišo vsakega izmed strank.

To kar si od nepremičnine želite/ ne želite močno determinira ravno to, česa ste kot otrok bili vajeni! Kakšnim prepričanjem ste bili izpostavljeni. Zato premislite:

 

1. V kakšnem okolju ste že živeli?

 

Preden se lotite iskanja nepremičnine ozavestite, da bodo vaše dosedanja bivališča vplivala na vašo izbiro, opremljanje, tloris....nasploh na prostor v katerem bivate ali boste bivali. In to natančno analizirajte. Kaj je tisto, kar vam je v okoljih v katerih ste prej živeli bilo pomembno, všeč? Česa sem vajeni pri nepremičninah? Ker pa v življenju tudi rastemo in bi moral biti vsak korak korak v naprej, razmislite tudi česa si od nepremičnine in okolja ne želite, čeprav ste tega bili vajeni. Kaj bi vam prineslo več radosti in boljšo kakovost življenja za isto ceno?

 

2. Kakšnim prepričanjem ste bili izpostavljeni v preteklosti?

 

Imela sem stranko, ki si je želela sodobno stanovanje, v sodobni soseski, nikakor pa ni želela, da bi bila kuhinja in jedilnica povezana z dnevnim prostorom. Ko sem ji povedala, da sta te dve želji rahlo izključujoči, ker arhitekti danes tega ne prakticirajo, je uvidela da si želji nasprotujeta in želela, da vseeno najdemo ustrezen kompromis. Kar nam je, mimogrede, tudi uspelo. :) Ker pa radi razumemo želje in potrebe naših strank, sem vprašala, zakaj ji je pomembno, da je dnevna soba ločena, in je rekla: "Ne predstavljam si, da bi iz kuhinje smrdelo v dnevni prostor. Moja mati je na kuhinjskih vratih imela še dodatno zaveso, da smrad ni uhajal skozi vrata." Naježila sem se ob teh besedah in začutila mamo stranke z nami na ogleduj, čeprav fizično ni bila prisotna. Niti ne zavedamo se najbolje kako svoje bližnje nosimo po svetu skozi nas same. :) Ta stranka se je zavedala, da je bila temu prepričanju (da je moteče, če iz kuhinje "smrdi" v dnevno sobo, druge prostore) dolgo izpostavljena in, da to določa njene želje. (Mimogrede: Ali je to, da iz kuhinje smrdi samo prepričanje ali dejstvo? Če enim diši, drugim smrdi?:) Je možno, da je to, spet samo naš filter? Ko nekdo pade je dejstvo, samo to, da je padel. Vse kar temu prepišemo: neroden je, stopnice so nevarne..itd, vse to so filtri, naši pogledi na stvar, ki nam otežujejo delovanje, komunikacijo, odnose..itd. V tem primeru je dejstvo samo to, da hrana pri pripravi  oddaja svoj vonj. In ali je napa ustrezen pripomoček ali ne je spet stvar prepričanj.:)) Veliko ljudi, pa se tega kar določa njihove želje sploh ne zaveda in zavrača določene nepremičnine, čeprav ne vedo točno zakaj. Potem so zbegani in ne vedo, kaj je tisto, kar bi moralo biti njihova izbira ali pa so v svojo izbiro močno neprepričani. Dobro je svoje želje razumeti in vedeti iz kje izhajajo. Prav tako je dobro vedeti in pretehtati, če so določena prepričanja, ki jih vlečemo iz preteklosti zares koristna, smiselna in v danih okoliščinah logična. Sej poznate tisto zgodbo, ki je pred kratkim krožila po družbenih omrežjih, ne spomnim se točno kaj je počela oseba v zgodbi, ampak ko so jo vprašali, zakaj to počne tako, je rekla, da ne ve, da tako je to počela njena mati, pa pred tem babica, pa pred tem prababica in tako naprej. Dejanje pa ni imelo nekega smisla ter razloga in v današnjih okoliščinah ni bilo čisto logično, včasih morda, zdaj pa več ne. Zato je smiselno razmisliti in razumeti od kje kakšna želja izvira in koliko je to res pomembno v današnjih okoliščinah. In če je kljub razumevanju to želja, s sprejemanjem rečeš, tako hočem ker sem tega vajen in si že pri želji bolj odločen in boš, ko dosežeš cilj, zares srečen.

 

3. Kaj je močnejše od navad iz otroštva?

 

Z opazovanjem sem prišla do še enega zanimivega zaključka. Ljudje včasih tudi ne vede enostavno pohodijo, to česar so bili vajeni in pristanejo na čisto nekaj drugačnega. Opazovala sem tudi kdaj se to zgodi in kateri vzgib je močnejši od navad, ki smo jih na svoji poti pridobili in stvari, katerih smo bili vajeni? Nagon po preživetju/ preživetju vrste! Naj pogosteje moški predstavniki človeške vrste brez težav pohodijo vse česar so bili navajeni, da ugodijo svoji alfa samici. :) Kar je dokaz, da ni nujno, da nas določa to, česar smo bili vajeni! Da je to včasih lahko samo ovira, ki nam sploh ne koristi. Zato je potrebno samo razmisliti, katera prepričanja in navade so zares smiselne in nam v danih okoliščinah zares koristijo. In potem s čistim zavedanjem in sprejemanjem samozavestno postaviti svoje želje, ker potem lahko trdo stojite za svojo izbiro in srečno živite v izbrani nepremičnini! :)

 

V kolikor potrebujete pomoč strokovnjaka, ki vas bo pomagal najti ustrezno nepremičnino, ki je odličen nakup za vas ali vašo družino, smo vam z veseljem na voljo. Pokličite: 040 620 631.

AVTOR: Maja Piljić